keskiviikko 15. marraskuuta 2017

#Me not ja seksuaalisen häirinnän vääristynyt käsite


Somessa pyörähti #Me too -kampanja, jonka seurauksena Ruotsissa moni mies menetti työpaikkansa.

Kampanjan näkyvin ilmiö olivat naiset, jotka huusivat ympäri mediaa "maailmassa ei ole yhtään naista, jota ei ole jollain tavalla ahdisteltu" -mantraansa. Kysymättä niiltä naisilta, joita ei ole ahdisteltu yhtään mitään tai edes kiinnostumatta siitä onko heitä olemassa. Uhriuttaen heidät vain, koska he ovat naisia. Muut tahothan eivät saa uhriuttaa naisia, mutta feministit saavat uhriuttaa vaikka jokaisen, jos huvittaa.

Minä elin naisroolissa teini-ikäni ja voin ilmoittaa tässä, että #me not. Minua ei ole koskaan ahdisteltu alkeellisimmallaakaan tavalla. Voin ilmoittaa myös vastapainoksi kaikille "mun kaikki naispuoliset kaverit facessa sano, että niitä on ahdisteltu" -tyypeille, että minun facessani yksi ilmoitti tulleensa ahdistelluksi, eikä hän ollut nainen. 

Yksikään nainen ei ilmoittanut ja muutama kirjoitti aiheesta huomauttaen, että todellakaan jokainen nainen ei ole tullut ahdistelluksi. Aikuisista naisista ahdistelua ilmoitti kokeneensa THL:n tilaston mukaan 48%. Se siitä jokaisesta naisesta. Transnuorista 70-80% ilmoitti THL:n mukaan kokeneensa seksuaalista ahdistelua, mutta sitä ei nostettu missään uutisessa esille, koska cisnaisilla oli niin kova kiire uhriutua.

Poikien seksuaalista ahdistelua sivuttiin yhdessä uutisessa. Sinne oli joku arvatenkin tiettyyn f-alkuiseen aatteeseen kallellaan oleva transmies ehtinyt kommentoimaan kuinka hän koki hirveästi seksuaalista ahdistelua ennen prosessia, mutta nykyään ei enää ja kuinka miesten pitäisi ymmärtää, että naiset kokevat sitä paljon enemmän kuin miehet. 

Jos transmiehellä ei ole miesten seksuaalista ahdistelua koskevaan keskusteluun mitään muuta omakohtaista sanottavaa kuin miesten kokeman seksuaalisen ahdistelun vähättely, miten olisi jos olisi vaikka ihan hiljaa?



Yksi asia, mikä kampanjassa pisti voimakkaasti silmään oli käsitys siitä, mikä on seksuaalista häirintää. Joillain oli järkevä käsitys siitä, monista ei voi sanoa samaa. Siitä kielivät myös tämänkaltaiset uutiset

"Seuraavassa lauseessa oli mainittu nimeltä seitsemän miespuolista esimiestä, joiden kirjoittaja väitti taputelleen työntekijöitä olkapäälle ja katselleen heitä vihjailevasti mm. kahviautomaatilla ja firman juhlissa. ”Tämä on seksuaalista häirintää", nimetön kirjoittaja totesi ja vaati lopuksi koko seitsikolle eroa."

Milloin tulimme aikakaudelle, jolloin olalle lätkäiseminen ja toisen katsominen kahviautomaatilla on seksuaalista häirintää? Tätä menoa en voi miettiä kuin että mitähän mahtaa olla heteromiesten elämä kymmenen vuoden päästä Suomessa. Pätkähtääkö seksuaalisen häirinnän syyte, kun läimäiset tyttölasta olalle kaverillisesti tai heität sen kotiin kadunvarresta ja sillä nyt vaan sattuu olemaan autossa jostain tähtien asennosta riippuen huono olo?

Jos minä käyttäytyisin kuten nämä naiset, joiden häikäilemättömyydellä ei ole rajaa, minun pitäisi nostaa syyte, kun epämiellyttävä poika ihastui minuun yläasteella ja tunnusti asian minulle, mutta minä en voinut sietää sitä, koska hän piti minua tyttönä.

Jos minä käyttäytyisin kuten nämä naiset, minun pitäisi nostaa syyte seksuaalisesta häirinnästä joka kerta, kun joku tyttö uteli minulta kuukautisistani teininä tai tuli kertomaan omistaan minulle, koska se oli helvetin ahdistavaa ja vastenmielistä. 

Yhteiskunnassamme on seksuaalisen häirinnän suhteen erittäin kaksinaismoralistinen tilanne. Jos mies kertoo intiimialueen asioistaan naiselle jotain, se on seksuaalista häirintää, mutta kun nainen kertoo kuukautisistaan kenelle tahansa, se on helvetin hienoa ja rohkeaa ja kaikki, jotka pitävät sitä vastenmielisenä eivätkä halua kuulla ovat kuukautisseksistejä ja sikoja, jotka häpäisevät naiskehon ominaisuudet.

Seksuaaliselle häirinnälle pitäisi asettaa nykyistä konkreettisempi määritelmä. Jos seksuaalisen häirinnän määritelmä on ainoastaan minkään epämiellyttävän kokeminen, sen liukumiselle koko ajan vähäpätöisempien tekojen suuntaan ei ole mitään rajaa. Vaikuttaa siltä, että pian viaton vilkaisu kahviautomaatilla jonkun suuntaan on seksuaalista häirintää, jos tämä kokee niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.